Buscar este blog

domingo, 16 de octubre de 2016

9 etapes en el Mahamudra , Seminari sobre Budisme I



En el Seminari impartit per l'escola laica budista impartida pel Isidre GOrdi un pot accedir com fa ja per tres cops a les ensenyances budistes . Aquest cap de setmana ha estat  sobre les 9 etapes del Mahamudra .
En el budisme les ensenyances són importantants per poc a poc introduir-te. No resulten fàcils però precisament per això cal insistir perquè  com si fossis una  fulla  que sura en l'inmens oceà puguis aquietar-se i restar dins el mar mogut i enbravit , en calma .. 
En aquest seminari  meditació (Shiné que significa meditació puntualitzada en la respiració ) i ensenyança serveixen per dibuixar  les 4 etapes primeres que tothom amb voluntat pot arribar-hi . L'elefant negre/blau o fosc  ha de conseguir treures les cletxes , o sigui , les afliccions, les distraccions, els "apegos" , el brogit que circula per la nostra ment .. El dibuix és de gran bellesa .. Un domador intenta controlar l'elefant , aquest animal mamífer que a Orient representa en l'estat salvatge el perill i el descontrol , però un cop dominat passa a ser un animal fidel i amb força per portar a terme tot el que es vulgui. Quins són els principals problemes segons el Mahamudra : excitació , la distracció , l'enfonsament. 

Per això cal intentar trobar l'estabilitat , la claredat.
En el diagrama del mahamudra l'home sosté un ganxo (representa la vigilància) i una corda ( l'atenció) per poguer meditar. EL mahamudra són les etapes per arribar a la meditació més profunda. Per això les 4 primeres etapes cal superar les distraccions mentals , o sigui, quan medites no aconseguir la continuitat de mantenir-te en la respiració conscient que entra i surt per les teves foses nasals o que el moviment de l'estomac realitza. El que et passa és que marxes fàcilment de la respiració i no et mantens. La Shine en la primera i segona etapa intenta que t'equilibris. Per això cal estar atent , vigilant... L'elefant salvatge és la ment en l'estat natural nostre , amenaça per estar bé, perillosa perquè ens porta a sentir dolor, emocions, ...  La ment ha de ser ensinistrada. Si ho aconseguim les empremptes produiran bons resultats. cinc simbols que cal intentar evitar per no caure en l'excitació que és el primer escull en la meditació: el mirall ( donar a la vista el poder de creure des d'aquesta)  els platets ( donar a l'oïda el poder de creure que aquests són importants)  el perfum ( donar a l'olfacte el poder de creure que aquest és important)  el plat amb fruita ( donar el poder al gust per sobre de tot) o la tela ( donar al tacte el poder de creure que ho és tot) . Aquests són els objectes de l'aferrament ( apego) que se t`'emporten fàcilment creient que seràs feliç si els busques i en fas ús. La respiració en el dibuix és l'estaca , que cal lligar-s'hi. Les flames del foc l'esforç que cal entendre com entusiasme per meditar si no fàcilment ho abandonaras a la primera o trobaràs una excusa. La corda és l'atenció que sosté l'elefant ( la ment)  i el micu és l'excitació ,.. i el conill o llebre ( enfonsament ) . L'elefant va darrera el micu en les primeres etapes fins que el micu desapareix i l'elefant deixa de ser negre o fosc i es torna blanc , és el control de la ment ,la primera etapa és d'atenció i diagnòsi de l'objecte, o sigui, cal entrar en la respiració i quedar-te quiet en aquesta. Per això cal arribar a la segona etapa el poder de l'escolta , observant les turbulències internes, saps que perds però guanyaràs més endavant i tornaràs a perdre , i així és un moviment de la ment que cal aquietar però va com les onades de la mar i torna, ...  El micu encara porta l'elefant , el meditador encar és lluny , La segona etapa és d'atenció continuada  , augment de la concentració en l'objecte , és el moment de trobar el Poder de contemplar, de permaneixe en l'objecte , de escoltar en el que medites... 

( continuarà ...)  apasionant això  

2 comentarios:

luis roca jusmet dijo...


Interessant, Xavier. la meva experiència és la del zazen, única pràctica del budisme zen, escola Soto Zen. És la simplicitat radical.
Una abraçada

XAVIER ALSINA dijo...

ho desconeixo , però sembla interessant ,

PUBLICIDAD GRATUITA