Buscar este blog

martes, 30 de abril de 2013

DE QUÈ SERVEIX TOT PLEGAT ?

                                                         Fotografia Helena Sopeña


 Les noticies de la ràdio anuncien que la Generalitat es pot gastar en la festa dels tres cents anys de cel·lebració dels fets de 1714 un total de 1.350.000 euros per la logística i oficines per treballar en aquest fet històric. La consellera Irene Rigau filla d'una nissaga catalana anunciava ahir mateix que segurament ella no podia negar que no hi haguessin més retallades en els propers temps. 
La ràdio difon també la noticia que el president espanyol Mariano Rajoy fa un balaç positiu de l'esforç que la ciutadania està fent per sortir de la crisi però anuncia més austeritat, més retallades, més mesures per acabar amb la crisi. La mateixa emissora anuncia que a Grècia s'acomiaden més de 15.000 funcionaris públics aquests dies per seguir els plans de la Troika europea. 
Ignasi Ramonet explicava que Alemanya té una nova llei que decreta que en determinades situacions l'exèrcit pot ser utilitzat per anar contra els avalots i disturbis ciutadans que es pugin produir. En el programa SALVADOS de Jordi Evolé s'explica com el Govern de la Generalitat va amagar i manipular informació en el sinistre amb víctimes del tren-metro que va passar fa ara uns 10 anys i com es continua amagant els fets ara per les personalitats polítiques valencianes. D'altra banda penso en els discursos que el president Artur Mas feia acusant el Partit Popular de anticatalanista i de boicotejar les llibertats d'un poble amb l'Estatut i amb la defensa del castellà ; i ara escolto com dins l'Ajuntament de Barcelona el pacte de convergència i Unió i el Partit Popular està garantint la governabilitat del pais i l'avenç en obres com les Glòries que té enfrontats als comerciants i veíns del barri.  Més enllà de les crítiques que alguns economistes semblen començar a fer a aquesta voluntat de voler imposar les mesures d'austeritat i retallades socials contra les classes socials més desfavorides la renunica d'un professor a EUA d'HIstòria per considerar que en les Universitats s'està vinculant el saber amb la productivitat i considerant que el pragmatisme i l'utilitarisme són les explicacions úniques per respondre a les necessitats.

I d'altra banda la realitat social ens diu que les lleis com la WERT s'aprovaran si o si ... Em pregunto fins quan el poble aguantarà de manera silenciosa i disciplinada les retallades, el desconcert, les nombroses lleis injustes, la insolidaritat ..?  Què falta per reaccionar com a ciutadania ?  

Per l'anàlisi social i polític sembla que ara mateix tot està donat i beneit amb una voluntat de controlar , normativitzar, regular i condicionar el monòleg polític i social a una única veu del mercat neoliberal. 



 Un conte 

.






 Avui tenim dos tipus de bitxos vivents : els parias i els pudents. Els primers viuen únicament del seu salari , son desposeits de tot , i actuen sempre amb una total resignació davant dels qui sempre dicten i sentencien el que s'ha de fer i com s'ha de fer. Aquests han renunciat fa temps a tot i sobreviuen amb la dignitat d'un silenci autoimposat que virtualment en facebook, i red socials presenten amb un m'agrada. El món virtual els fa convertir-se en petits parias que preparen en aquestes tecnologies a les que tenen accès els seus somnis utopics del que voldrien aconseguir. Miren amb por el futur, han deixat fa temps en els carrers la indignació massiva que en un moment van tenir.. Els segons realment no tenen escrupuls i viuen molt bé, poseeixen el 90 % de tot allò que podriem dir mon , s'escolten quan parlen, sentencien i dicten , manen als qui obeeixen , es despreocupen dels seus actes, i la soberbia i l'orgull fan que es preocupin més de tenir abans que res més. Es creuen superiors i aparenten aquesta superioritat, .....
Entre uns i altres la diferència cada vegada es va fent més gran i això implica que les desigualtats socials han obligat a viure els dos grups en móns separats. L'endogàmia dels segons fa que no es barregin amb la resta del poble i de la gent. Les Universitats han quedat sota les seves mans amb un 7% d'unics votants que accepten que els rics visquin en aquesta illa de riquesa i la resta no existeixen més que laboralment per treballar sense més. Els paries ja fa temps amenaçats per la por i la inseguretat no es mouen gaire de casa seva perque la closca que arroseguen fa que sentin la protecció que necessiten. Els pudents riuen amb el seu individualisme de la desgràcia que els paries arroseguen i esperen que un dia tot sigui com ja ho es ara al servei del seu nepotisme i la seva voluntat. 
El pudent es un ésser humà que trepitxa i que sent l'orgull de ser qui és perquè precisament es reconeix en allò que fa per això sempre acostuma a dir : " jo si que tinc un valor ..." .El pudent es sitúa en l'àmbit del que té. Tinc un rellotge rolex, tinc una noia model , tinc un IPAD, tinc.. el pudent es creu triunfador i amb això es capaç de defensar que el Món es troba en les seves mans. Menja xuxes, fa esport en un club, menysprea la cultura com un bé aliè perquè no serveix per res..Llegir per a què? 


viernes, 26 de abril de 2013

DIVENDRES



Atajo pare ser persona .

saberse ladear .(...) Procure , pues, el pronto juntarse con el reportado y así en los demás genios.Con este conseguirá la templanza sin violencia: es gran destreza saberse atemperar.La alternación de contrariedades hermosea el universo y le sustenta , y si causa armonía en lo natural , mayor en lo moral ....
                                                                                         El arte de la prudencia .Baltasar Gracián.

domingo, 21 de abril de 2013

EL DIA EN QUE NIETZSCHE LLORÓ . ¿Como se cura la desesperanza?









"Éramos amigos y nos hemos vuelto extraños. Pero está bien que sea así, y no queremos ocultarnos ni ofuscarnos como si tuviésemos que avergonzarnos de ello. Somos dos barcos y cada uno tiene su meta y su rumbo; bien podemos cruzarnos y celebrar juntos una fiesta, como lo hemos hecho - y los valerosos barcos estaban fondeados luego tan tranquilos en un puerto y bajo un sol que parecía como si hubiesen arribado ya a la meta y hubiesen tenido una meta. Pero la fuerza todopoderosa de nuestras tareas nos separó e impulsó luego hacia diferentes mares y regiones del sol, y tal vez nunca más nos veremos - tal vez nos volveremos a ver, pero no nos reconoceremos de muevo: ¡los diferentes mares y soles nos habrán trasformado! Que tengamos que ser extraños uno para el otro, es la ley que está sobre nosotros: ¡por eso mismo hemos de volvernos más dignos de estimación uno al otro! ¡Por eso mismo ha de volverse más sagrado el recuerdo de nuestra anterior amistad! Probablemente existe una enorme e invisible curva y órbita de estrellas, en la que puedan estar contenidos como pequeños tramos nuestros caminos y metas tan diferentes -¡elevémonos hacia ese pensamiento! Pero nuestra vida es demasiado corta y demasiado escaso el poder de nuestra visión, como para que pudiéramos ser algo más que amigos, en el sentido de aquella sublime posibilidad. Y es así como queremos creer en nuestra amistad de estrellas, aun cuando tuviéramos que ser enemigos en la tierra».



                                  

                                       .


Hablar de desesperanza no sé si es lo mismo que hablar de melancolía ..o si más no , parece que entre esa línea que deja de esperar a alguien o algo de los demás o del mundo ,se origina el sentimiento trágico de la melancolía. El planeta MELANCOLIA  que en el film de Las Von Trien se va acercando a la tierra y se deja atrapar por el sollozo, el llanto o la tristeza de una vida sin vivir. 






                                  

Nietzsche en esta película de la novela de ficción de Irvin D. Yalom busca curar esa desesperanza y visita gracias a Lou Andreas-Salomé al doctor Josef Breuer. ¿Puede curar a mi amigo Nietzsche? 
Sin embargo parece que no hay un remedio para curar esa desesperanza para escapar de ella para dejar de sentir lo que uno siente como un peso que le acompaña y le arrastra en un maldecir a  si mismo y al  mundo  y  a todo lo que obligue a tenerse como  mala compañía. Esa pena se convierte así en el lugar vacío de la soledad que ha dejado de sonar como un eco de liberación y se convierte en la telaraña que enreda la mosca como animal que se presiente en breves instantes lanzada  al azar. Nietzsche se siente atado a las cadenas de un destino que le impulsa a ser sincero consigo mismo, por eso poco a poco abandona el lastre que su joroba mantiene.  Pero quien lleva joroba no la sabe ver , no es capaz de verse esa protuberancia que tiene en su espalda. La ética es esa joroba que llevamos con nosotros y no somos capaces de descubrir. En esa absoluta soledad se encuentra  nuestro filósofo por eso  le resulta imposible renacer de las cenizas .Shopenhauer fuente de inspiración le dicta : "nadie desea ayudar a nadie porque la gente sólo desea dominar a los demás e incrementar su poder personal". 
Nietzsche siente en esa evidencia la imposibilidad de llegar a ser lo que uno es porque nadie puede llegar a saberlo sin la verdad misma. Las ilusiones no dejan de ser terapias para un yo incrédulo que no puede salvarse a si mismo de nada ni de nadie. Amar lo que nos hace ser más de lo que somos ..dirá el pensador ...  La imagen de un NIetzsche en el sanatorio mental con la mirada perdida han originado la reflexión profunda de la pequeñez de nuestro ser frente a la inmensidad del océano. Ya no hay puentes en nuestra vida que cruzar , nada nos ata con la vida misma ,nada nos evoca hacia la posibilidad mínima de esperar algo de los demás....


                                    

Nietzsche compone en su música y su poesia el significado de esta desesperanza . Será esta desesperanza la que hace que deje el filósofo de confiar en la especie humana y se vuelque hacia si mismo. Sin embargo ese conocerte a ti mismo que busca insistentemente choca con la aurora de ese ser tan lejano que somos de nosotros mismos. El hombre y su sombra no reciben cobijo alguno para reconocerse en ellos mismos alguna práctica que le despierte el espíritu y convierta su cuerpo en una esperanza y fidelidad a esa vida que tanto busca. A diferencia de Schopenhauer su nihilismo busca la afirmación de la vida y en esa lucha permanente intenta encontrarse enlazando todo su ser y devenir como tal . Sin embargo en esa terapia del espíritu encuentra la locura misma resultado de el cruzar el limite de su desesperanza y se somete así a la destrucción del yo. Tal como señala el profesor Luis Roca Jusmet en el artículo que habla de ese encuentro con la  ética que pretende buscar en el cuidado de si mismo un discurso como terapia del espíritu no hay más que la necesidad de encontrarse en esa búsqueda. Discurso que si Schopenhauer lo situa en el budismo como nihilismo existencial el profesor Josep Cobo lo descubre en la orilla del profeta anti-cristiano que anuncia que tras la muerte de Dios ya no queda esperanza alguna
Nietzsche continua en su mirada abierta a una desesperanza que obliga a vivir de manera insegura puesto que la seguridad es peligrosa y mortal  por eso se enamora uno del deseo más que de aquello que deseamos ...En esa diatriba está el problema de un dejar que el tiempo ya no nos brinde el futuro de un mañana , no hay más aurora que la del prejuicio de la moral que deposita en el vacío del nacer y del morir la única salida de uno mismo.  Breuer conversa con Nietzsche para hablar de como la vida no es más que una huida hacia la sombra que nos persigue y si nos quedamos con ella dejamos de tener miedo y pavor. ¿Qué significa nihilismo? Que el SS le diga a su víctima: que su muerte no importa. Que, al fin y al cabo, desde la óptica de un tiempo cósmico, qué importancia tiene morir ahora o de aquí a diez, veinte, treinta años. Que para una eternidad sin Dios, cuantos existieron murieron en el mismo instante. Todos los muertos son contemporáneos de Adán

jueves, 18 de abril de 2013

DIVENDRES


miércoles, 17 de abril de 2013

Les normes no fan el caràcter o una ètica per arribar a la moral .


Hi ha que regular-ho tot perquè no tinguem una societat transgressora i la llei pugui garantir el sistema social establert. Sembla doncs que els valors econòmics són els reguladors de qualsevol hàbit i costum correcte i legal. Èxit, autonomia , esforç, treball, productivitat,rendibilitat són els referents de la vida social i el món actual. Aquesta necessitat de prescriure i normativitzar les conductes permet saber com actuar per funcionar en comunitat.

Tinc la sensació que hi ha un cert fracàs en una ètica quan s'apropa a la ciència amb la neuroètica de la professora Evers o la reflexió que fa Adela Cortina relacionant la component biològica amb la formació del caràcter dels individus o les persones. Les distintes aproximacions que fa temps van configurant un model ètic per parlar de bioètica , neuroètica, tecnoètica,ciberètica, .... semblen buscar en la forma de ser i estar que ens relaciona amb nosaltres mateixos i amb els altres els codis que garanteixin la reproducció dels principis establerts. En el model empresarial ja fa anys la responsabilitat va fer que s'apostés per cercar aquests codis deontològics fonamentats en molts casos en l'utilitarisme i el pragmatisme dels models neoliberals . Malgrat aquesta idea habermasiana d'una ètica dialògica que utilitza una raó instrumental i dels distints paradigmes per fusionar l'aprenentatge de l'ètica amb el servei a la comunitat : projecte anomenat aprenentatge i servei    continua existint un salt qualitatiu que garanteixi que entre les raons ètiques que em porten a actuar no hi ha més que el desig que la meva voluntat em porta. Els dilemes morals també que  s'impulsaren fa uns anys per treballar els hàbits morals i els conflictes socials quedaven en la majoria dels casos en una reflexió allunyada de la realitat individual. En el fons del debat els models que es busquen socialment semblen impulsats ara més que mai per veure com la política pot impulsar socialment una educació en valors i en actituds que permeti creure que és millor la bona conducta dictada que la conducta realitzada i viscuda. En educació i ens tots els espais d'aprenentatge social  l'ètica sembla voler elaborar un discurs que posa l'accent actualment més en la forma que en el contingut. Un exemple és la proposta que el ministre Ruiz Gallardón proposa per fer que els polítics encausats des del primer moment que es rep un indici de corrupció puguin ser apartats de l'espai públic i polític. La lògica ens diria que hauria de ser el propi polític qui en veure's acusat renunciï a seguir en el càrrec polític per ètica personal però això no és en la majoria dels casos així. Sembla doncs que aquesta normativització de la vida privada i pública s'està introduint poc a poc .Regular sembla que ajudi a saber gestionar-se i gestionar-nos millor en els espais privats i públics. Un altre exemple és en la nova llei d'educació i el nou decret de direcció que sembla accentuar que l'aprenentatge es relaciona amb la  bona organització dels recursos humans i materials. Sembla doncs que la importància ètica es posi en endreçar la vida personal i social més que en viure ..... En aquest sentit les normes no fan que siguem més bones persones,les normes no fan que siguem més ètics,les normes socials no ens ajuden a viure una vida més feliç i plena , les normes no fan el caràcter ...i per això no hi ha ètica .....

domingo, 14 de abril de 2013

Gracias a la culpa del libro de Agustín García Calvo. Diálogos ...?






- Tú ¿tienes idea ...?
-Yo no quiero tener idea, concuñada, ninguna idea, y déjame de ideas que estoy harta.
-Pero, mujer , ¿qué te pasa hoy ?
-Nada ; lo que te digo.
-¿Desesperada de la vida ?
-Digamos que descontenta, para no pasarnos.
-¿Quién va a estar contenta de su vida ?
-Pues mira, parece que muchos y muchas , según los ves dedicados a sus afanes laborales y sentimentales, a hacer planes y hasta sacar billete para  el verano que viene , para el día de su cumpleaños.
-Que muy contentos no estarán con lo que les pasa, si viven esperando que les pase algo.
-Pues ya ves , parece que eso los anima , el looking forward, el tener algo que esperar ; porque, si no ....
-Si no, ¿qué?
-Ya sabes : que se hunden en el aburrimiento, o temen que van a hundirse , que es lo mismo.
-Ya. Pues oye, si me dejas , eso era lo que quería preguntarte: si tú sabes o te figuras quién tiene la culpa.
-La culpa ¿ de qué? ¿De lo del petrolero despanzurrao en el Ocèano?
-No te hagas la tonta : de eso también, claro, pero eso es sólo un caso:la culpa en general.
-¿La culpa de que las cosas sean como son? Pero, querida cuñada , si las cosas son como son precisamente  gracias a la culpa.....¿Qué pasa que te quedas tan callada?
-Ya me has armado un lío, bruja, y no sé si te entiendo.
-Ah, pues , si no sabes, es que entiendes :lo malo sería que supieras.
-¿Qué las cosas y el mundo son como son gracias a que le echan la culpa a alguien?
-Ya lo decía no sé qué santo: de sí mismo lo decía, de reconocer su culpa y así salvarse y ser el que era; pero igual puede decirse en general del mundo.
-Y entonces , si te vuelvo a preguntar quién tiene la culpa....
-Te diré , para que te calles , que la culpa es de la culpa .
-Ya.O sea que la culpa no es de nadie.
-En verdad , en verdad , de nadie ; no hay nadie , ni uno mismo ni su padre ni un gobernante responsable ni Dios alguno que pueda presumir de ser él el que lo ha hecho.
-Eso, en verdad ; pero en realidad.....
-Ya lo estás sintiendo , hermana:la realidad está fundada sobre la culpa, una culpa falsa, claro, pero que es la realidad: si no hubiera culpables , no habría personas , y por tanto....
-¿Ni tampoco cosas? Eso me ha recordado lo que me contaba tu marido el otro día.
-Ah, ¿ así que tú hablas a solas con mi marido?
-Como físico que es , mujer, no creas otra cosa.
-Ya.
-Pues me contaba que eso de la causa, que una cosa sea causa de otra..O ¿no es lo mismo que la culpa?
-Lo mismo, sí; como había que echarse la culpa entre personas, luego había que creer, para sostenerlo, que las cosas están también organizadas por causas o culpas de una a otra. Y ¿qué te decía el físico? Que ése, con tal de sacudirse la culpa de ser mi marido y padre de sus hijos, cualquier cosa.
-Ja, pues sí: que la Física se encuentra en este trance :que la investigación de seres subatómicos y cuánticos , a poco que se demande, no puede menos de descubrir que la relación de causa falla, pero, por otro lado, hay que mantener la causa sea como sea, porque, ni no, no hay Ciencia.
-Ni Ciencia ni realidad de que la Ciencia trate. Pues eso es lo que , sin ser mi marido, te estaba yo diciendo.
-Ah, ¿si? A ver que enhebre yo los hilos.
-A ver : tu marido ¿no es jurista y se dedica a estimaciones de responsabilidad civil y a la lucha por los Derechos Humanos los ratos libres ?
-Así será :hace tanto que no le hago ni caso ...
-Más vale al pobrecillo. Pero a lo que íbamos : tú , ¿crees que puede separarse lo político de lo físico? ¿Qué, si no hubiera juicios y culpables, podrían vivir y ser felices ?
-¿Quienes ? ¿Esos que dices que están contentos y que parecen la mayoría?
-O que a los otros se les oye menos.Esos sí, y hasta tú y yo, felizmente casadas y hasta yendo al Salón de Belleza para ponernos más guapas todavía.
-Oye , rica, eso tú, que yo no paso del gimnasio.
-Da lo mismo , tonta. El caso es que ya sabes a quién tienen o tenemos que dar gracias por el régimen de Bienestar y la felicidad en que vivimos.
- A la culpa.
-Eso, y nada de echar la culpa a la Culpa o a Dios directamente , no , sino echarnos la culpa los unos a los otros, intercambiar las culpas, como está mandado, como es la realidad. .....

viernes, 12 de abril de 2013

DIVENDRES


martes, 9 de abril de 2013

FOUCAULT I KANT ........ DE LA MORAL O ÉTICA

DIFERENCIAR EL HOMBRE DE PALABRAS DEL DE OBRAS.   "El arte de la prudencia"      Baltasar Gracián.

Es única precisión , así como la del amigo, de la persona, o del empleo , que son muy diferentes.Malo es, no teniendo palabra buena, no tener obra mala; peor , no teniendo palabra mala, no tener obra buena. Ya no se come de palabras, que son viento, ni se vive de cortesías, que es un cortés engaño. Cazar las aves con luz es el verdadero encandilar. Los desvanecidos se pagan del viento; las palabras han de ser prendas de las obras, y así han de tener el valor. Los árboles que no dan fruto, sino hojas, no suelen tener corazón. Conviene conocerlos, unos para provecho, otros para sombra. " 



¿Qué es la filosofía? desechar hábitos, ideas , razones , conceptos para pensar de nuevo.  En ese acto de interrogación radical uno no se conforma con nada más bien lo desmiente todo incluso a sí mismo. Por eso la lechuza de Minerva advierte sobre las palabras que en el alba despiertan el vuelo de esa filosofía . Filosofar es pensar sobre la existencia que nos dan nuevas miradas y que van contra el saber contra el sistema. Si así pues la filosofía pertenece a una praxis o una práctica que tiene por objeto la vida misma , quizás se trataría de encontrar la norma de la filosofía que es la verdad. Por eso la tensión se produce entre el deseo de ser felices y la razón que busca esa pretendida verdad de uno mismo Pensemos mejor para vivir mejor. Pero la vida no es una idea puesto que cualquier idea nos aparta de la vida misma. Deberíamos liberarnos de todo aquello que nos estorba y que nos separa de lo real y de la vida....

Spinoza decía que quien sabe vivir en el presente vive la eternidad pues supera la intemporalidad del tiempo  vital. Puede que en ese camino hacia la verdad nos encontremos con la soledad de nosotros mismos Y esta claro que a la vida verdadera se llega atravesando grandes zonas de sombra y locura. 

"El mantenimiento actual de la validez de la moral provisional cartesiana de hoy no puede ser sino la exigencia de asumir las normas establecidas sin más , a lo sumo doblándolas con la conciencia irónica o cínica propia al aceptar convenciones en las que no se acaba de creer del todo. Y aún siendo grave esta dimisión de la reflexión ética, lo peor aún es la sanción que implica del modo espurio como hoy se asientan las normas establecidas simplemente elevando lo normal a normativo"    Miguel Morey . Pequeñas doctrinas de la soledad....

Y es que efectivamente en ese vivir verdadero se ejerce una cierta violencia contra lo que se nos dice que es verdad a través de esa moral (moralina) de lo que establecemos como correcto o bueno. 

 ¿Puede la razón marcarnos esa autoridad ética o moral que buscamos ?  En los Juicios de Nuremberg se puso en evidencia que los imperativos y especialmente el kantiano podían ser esa incondicionalidad que el deber de nuestra razón nos impone para actuar obedeciendo ese criterio moral.  Eichmann tal como Hannah Arendt parece que penso es el retrato de un nazismo construido en base a una moral organizada, sistemática, imperativa.  Sin embargo puede que la razón en ética y en moral sólo universalice las normas y los juicios que deberíamos pensar pero separa el pensar del hacer mismo, separa el acto de la idea. La relación pues entre ética y moral debería superar la fisura entre la vida y el mundo . 

¿Puede encontrarse la razón con el deseo ? ¿Puede unirse el pensar con el actuar ? Kant y Foucault pueden acercarse a ese deseo que pretendemos en esta aventura. 


domingo, 7 de abril de 2013

HIPOSTASIA NATURA-CULTURA .

Algunas cosas no tienen que tener sentido, simplemente valen la pena”, comentaba la modelo.
Fa pocs dies en el mateix bloc treballavem el tema de la relació home/dona naturalesa i cultura. En aquells moments en acabar el tema del segon trimestre vaig presentar una imatge polèmica extreta del llibre de Jesús Mosterín "La naturaleza humana" i preguntava a classe sobre quins sentiments despertava i quines idees podien sorgir de la reflexió sobre el tema dels limits entre lo humà (visió antropocéntrica) i allò animal. 
                                   model brasilenya Sabrina Boing apareguda en Instagram 

Era molt adient per un debat iniciat sobre les relacions entre homes i animals i per vincular la resposta a la relació i a la tesi aristotèlica "l'home és un animal racional". La qüestió havia portar a pensar aquesta animalitat considerada com element de la monstruositat i de la bestialitat més primària i instintiva que teniem com éssers humans. Un tema que més enllà de la barbàrie de la segona Guerra Mundial amb els camps d'extermini nazis podia fer-nos sospitar que la racionalitat del paradigma il·lustrat havia quedat qüestionada i fins i tot l'imperatiu categòric kantià racional podia considerar que el nazisme va lluitar obeïnt aquests principis del deure tal com Hannah Arendt va evidenciar amb el cas Adolf Eichmann. 


En el diàleg generat a classe els adjectius més emprats per tothom era horror, fàstig, primitivitat, barbàrie, incultura, incivilització ...i en la reflexió posterior i les preguntes que sorgien - la imatge prèviament explicada com una relació "comuna" que les dones de l'amazonia establien amb les cries de porc senglar quan aquestes havien perdut a les seves mares en una caçera- van donar peu a comentaris vinculats a la figura de la dona despullada i d'una civilització no occidentalitzada com quelcom rebutjable i reprovable. 

Sembla que amb la imatge de la model brasilenya Sabrina Boing que ara publica un diari podriem novament presentar aquest fet com una forma de contraargumentar els prejudicis o les idees dominats que des de la societat europea ens situaven en la relació dins el paradigma humanista. La proposta de reflexió que vàrem comentar presentava el paradigma post humanista de Peter Sloterdijk i Gilles Deleuze com una forma de pensament que podria fer variar la relació. Més enllà de l'escàndol de la imatge que pot representar a nivell d'impacte social dins aquesta era de la globalitzció podem creure que el segle XXI està obrint una manera diferent de mirar la natura i les relacions amb la resta d'espècies. 

Incomoda ara una imatge com la de la model blanca ? I com a dona ? I com a occidentalitzada ?  I les feministes què poden pensar del tema ? Representa la maternitat ? Algú pot ara continuar aquest debat parlant dels animals que amamanten a les dones molts diferents. Però el fet és que això ens permet novament pensar si avui la relació humans i animals ha de ser diferent de la que tenim establerta respecte a nosaltres mateixos i al lloc que sembla que ocupem dins la resta de les espècies i al món mateix. O no? 

viernes, 5 de abril de 2013

DIVENDRES






miércoles, 3 de abril de 2013

ESTÈTICA TRANSGRESSORA



Amb la pretensió de seguir investigant entre les relacions entre estètica i ètica el text de Rafael Sanchez Ferlosio en el seu llibre "La madre patria ...." que és una recopilació d'articles escrits titulat " Hacia una estética transgresora" aparegut en el diari ABC el 21 de Gener de 2001(http://www.abc.es/hemeroteca/historico-28-01-2001/abc/Colaboraciones/hacia-una-nueva-estetica_8521.html )presentem la idea de Transgressió i d'estètica vinculada amb la moral establerta.

Per això llegim l'article tot subratllant els elements que seria important destacar , seguidament per parelles sintetitzen les idees que han entès del text .

                       Trangressió : contra la norma o la llei establerta. 

Seguidament  ensenyem obres artístiques que es podrien considerar transgressores com poden ser l'obra exposada per Duchamp " urinari"  i  l'obra de Magritte " Això no és una pipa". 






En les dues obres l'artista i la seva estètica trenquen amb la norma establerta , en el cas del w.c de Duchamp un objecte quotidià i no considerat artístic exposat en una galeria s'acaba convertint en element artístic i estètic.  I en el cas de Magritte el que està pintat en el cuadre sembla contradir el missatge escrit que indica "això no és una pipa". 

En aquest sentit el text de Sanchez Ferlosio senyala :

"De ser cierto lo dicho, la nueva estética de la transgresión, como aquel "épater le bourgeois" de principios de siglo, trataría de turbar , sacudir, conmocionar , tal vez incluso convencer de su propia sordidez , lo establecido, mediante la estrategia , o más bien la táctica , del escándalo, al que vendría a confiar, al cabo, una misión pedagógica de remoción y de renovación moral" 

així doncs pel text hauríem d'entendre que la transgressió consisteix en  que determinats programes de televisió -doncs fa referència l'article a Tombola , mític programa de la televisió valenciana i el programa "dia a dia" de Teresa Campos -  consisteix en establir com a normal el gest de l'insult, la desqualificació de les persones , els judicis paral·lels , les opinions vulgars, les actituds de sostenir la difamació , la mentida, ... Exemples actuals els tenim en els programes de "Hombres y Mujeres" i "Salvame " o "El gato al agua" ......

En l'article doncs es genera una polèmica entorn a la idea de transgressió com aquella que sosté precisament tot el contrari doncs Sánchez Ferlosio comenta :

Se está creando una nueva categoría estética como lo trangressor o transgressivo que aparece socialmente como una virtud para atacar intencionadamente aquello que no  se accepta como establecido y respetado,Por eso el escándalo parece débil frente a la moral de las costumbres pero sin advertirse acaba siendo algo justificable y normal.
-
En aquest sentit el tema que estem desenvolupant intenta establir la idea de les relacions entre una estètica (art ) vinculat amb la pròpia existència del que som nosaltres com a "obres d'art mateixes"  -idea que Nietzsche defensarà i una determinada relació ética amb el que som i ens relaciona amb la nostra manera de ser i estar dins el món i la realitat. El projecte artístic que proposem per treballar al final del trimestre ha de vincular aquestes dues idees : l'estètica i  ètica.


                                                  video : Transgressión  

   Quines serien les no-idees que proposariem en el projecte artístic que proposem ? 




  1.  Construcció d'un esbòs com a el no-jo o la identitat perduda .(condicions, proposta , materials ) amb el disseny de la forma artística que volem utilitzar. 
  2. Oblidar-se de tota idea preconcebuda que reprodueixi l'art o imiti o copii l'art , o sigui, no modelatge, no exemplificació : Per això cal desfer-se del que ens defineix fins ara , la imatge , les idees, la mirada dels altres, .. 
  3. Inici del projecte i consensuar conjuntament amb el professor on va el projecte que implica no presentar una activitat sinó un projecte . 
  4. Treball de 1 sessió a classe per finalitzar el projecte. 

                                                   Àngels Rosés.   i poemes de Xavier Alsina   

                         Composició creativa pintura oli , poesia , paper de diari, carbó, ...


                                        Xavier Alsina . Laberints i Minotaure.

                           Pintura a l'Oli . Idea prèvia . Creació artística abans esbosos . 


                            Xavier Alsina . Imatge copiada d'un original.Imitació artística. 



                                        Xavier Alsina. Imatge copiada d'una fotografia real. 


En la figura  primera es veu un treball realitzat els anys 80 per una pintora reconeguda de Sant Feliu de Codines que s'inspira sobre uns poemes escrits i que utilitza una tècnica composta : carbó, oli , llàpis, paper de diari . Aquí la idea artística és totalment creativa i s'origina d'un espai de buscar l'expressió dels sentiments, emocions amb l'ajuda de les idees o conceptes expressats en la poesia. Paraula i Imatge prenen presència en una primera aproximació a la identitat. 
En la segona veiem un treball posterior d'un amateur inexpert que intenta expressar una idea-concepte que prepara prèviament en uns esborranys per donar posteriorment forma. Resulta doncs una pintura creativa inspirada en una idea que es vol expressar ; en aquest cas agafa de la mitologia clàssica el Mite del Minotaure i el fil d'Ariadna per donar forma a uns sentiments. Domina el negre i el vermell com a simbolisme del moment o etapa del pintor. Realitzada l'any 2012. 
En la tercera veiem un treball també posterior però copia d'una reproducció que es dibuixa i s'imita perquè ha originat una forta impressió. El color però es propi i personal del pintor amateur que inicia amb aquesta primera pintura el recorregut durant l'any 2012. La noia es gronxa suspesa en un arbre rodejada per altres objectes. El colors groc,verd, taronja, verd, dominen i donen alegria a la pintura. 

En la darrera trobem un treball també posterior copia d'una fotografia real realitzada al camp d'Austschitwz. La imatge distorsionada agafa amb els tons grissos i negres expressió de fredor i de buit existencial ...  






Ara queda el projecte final .........................per això està en blanc i amb la paleta dels colors preparats.Quina forma, quins colors, quin estat, quines emocions, quina creació ? 

martes, 2 de abril de 2013

INOPIA



-Hoy es Domingo , o Jueves o ...bueno no recuerdo que día es hoy ....pero que más da...eso ya no importa.
-¿Donde estabas ayer ? 
-Nunca estuve donde tu podrías suponer , ¿Acaso no sabes que ya va siendo hora que me dejes ser lo que quiero ser y hacer de mi misma una personita decente o docente o inocente o un ente sin más? 
-Bueno , bueno no te pongas  así que como siempre luego te duele el alma y eso es peor que el estómago. 
-No digas tonterías ya sabes que el alma no existe .. aunque Platón afirmase que era la parte más esencial del ser humano..pero eso era una gran mentira que la historia ha sostenido y ha hecho perdurar. 
-Pero... ¿no te ibas ? 
-Déjame en paz nunca te he molestado y me siento bien pegado a ti .. 
-Pero si donde voy yo vas tu ¿no lo ves ? 
-Si  , si pero un día me escapare y regresaré al lugar de donde provengo ..... 
Va que siempre dices lo mismo y ya llevamos 52 años juntitos codo a codo , mano a mano, pie a pie, ... hasta a veces me pareces pesado ..y te mandaría de un punta pie a la conchinchina ... 
-Y ya sabes  dónde está eso porque la Conchinchina..........  una vez estuvimos  allí , ¿no lo recuerdas iba contigo misma ? 
-Pues si es cierto pero ahora mismo preferiría estar en ese otro lugar del que hablamos antes de ayer ... 
-¿Y qué lugar es ese? 
-La Inopia ... 
-¿Ehhhhh? 
-Ya sabes donde no existen las responsabilidades, las dudas, las mentiras, .. y se vacía en carretillas de pastor la libertad que se respira, y se lanza suspiros al aire para  que el mundo sea algo más bonito, y se baila con una oveja todas las tardes de verano y luego cuando llega el anochecer las amapolas se juntan y danzan todas solas con los duendes del bosque perdido para entonar la canción del olvido de donde soy y de donde provengo , ..... Inopia es un lugar maravilloso reina la felicidad porque nunca pasa nada porque no hay nada que pueda pasar, y da lo mismo que te llames Juan, Margarita, o Pepe o Andrés o Alicia o seas un gato o un perro o un árbol de bosque caduco o no ...  
-!Qué lugar tan extraño es ese !  
Mira como te dije un día volaré hacia Inopia para siempre , bueno perdona eso de para siempre ... creo que allí tampoco existe el para siempre pues todo se olvida en un rato que ya ha pasado y así nadie tiene pasado , ni presente ni futuro ... en ese país las cosas son muy diferentes y no importa nada que sean así de diferentes ... porque no existe el tiempo ni tampoco el espacio .. De hecho no sé ahora mismo donde podría encontrar Inopia ... 
- ¿Y si la buscamos entre tu y yo ? Una sombra y su persona pueden ser una gran multitud ... pegados podemos ser invencibles ... y hacer que un día nos podamos encontrar en INOPIA .... 
- Ui , ui no hables así que ya sabes que no puedo llorar a diferencia de ti y que todo lo veo negro como el carbón ... no me hagas emocionar e ilusionarme en encontrar ese país del que hablas... 
- Pero , claro que podemos ir tu y yo juntos .....  



Inopia : País donde uno está colgado de si mismo , donde las perchas dejan de tener el uso que todos conocemos para colgar las prendas de nuestros vestidos , donde se pierde uno entre armarios, entre bosques y paisajes ... Un país que no deberían conocer más que aquellos que están dispuestos a abandonarse entre las sabanas blancas de una mañana cualquiera y quienes todavía no se han desprendido de su sombra .....

PUBLICIDAD GRATUITA