Buscar este blog

martes, 22 de octubre de 2013

té sentit l'existència ? '




Té sentit l'existència ? Una pregunta que inicia a classe un debat -diàleg. En primer lloc l'alumnat defineix una de les opcions que creu : 

  1. No hi ha cap sentit la vida és un absurd (tesi de l'existencialisme de Camús, Sartre i de Cioran o Monod) 
  2. La vida té sentit en el fet o fenòmen de viure-la (tesi de Bergson, ....) la mort és el límit de la vida.  
  3. La vida té sentit si ens preparem per la veritable vida més enllà de la mort . 
Es formen 4 grups amb un "speaker" (portaveu) i un writer (escriptor ) . El primer fa de moderador utilitzant un objecte com l'estoig com a micròfon per donar la paraula i establir els torns de paraula. El writer escriu les impressions que el grup proposa i defensa. 

Prèviament hi ha dues condicions abans d'iniciar el debat :  En primer lloc amb tot el grup classe s'elaboren les preguntes que volen respondre's . I en segon lloc cada alumne/a en funció de l'opció triada cerca informarció per trobar arguments que defensin millor la seva postura. 

Això requereix una hora de preparació inicial . El segon dia els grups es situen a l'aula en rotllana i iniciem el debat però abans situem l'acció de reciprocitat que comporta : 

  • un treball previ individual de reflexió 
  • un treball per recollir les impressions del grup 
  • un treball final amb tots els grups per arribar a unes conclusions finals . 

El debat en grups té una durada de 10 minuts per establir un temps concret . Seguidament els portaveus escriuen en la pissarra les idees que han recollit . Faig una fotografia del resum que han fet. 








Seguidament els portaveus comenten davant la resta dels grups les seves opcions i conclusions. I s'inicia el diàleg entre aquests. 

No parlen escoltant-se entre ells .. costa aquesta darrera dinàmica amb tot el gran grup. Intento dinamitzar amb demanar que s'escoltin entre ells i aportin idees i elements... El que més els qüestiona és la tesi religiosa que alguns alumnes -molts pocs- defensen . Però no hi ha un veritable debat per parlar i escoltar... 

En finalitzar el debat demano si alguna persona vol canviar-se d'opció . Un alumne decideix passar a l'opció religiosa. I en finalitzar la classe un alumne em ve a veure per parlar.me que ell no és religiós sinó espiritualista.  


1 comentario:

Àngels Rosés dijo...

Molt interesannt!! Llastima no poder ser...
No podem desanimar-nos, la feina està ben feta.. pero son molts els buits en questió de diàleg que cal omplir...Cal repetir l'experiència tantes vegades com sigui possible!
Una abraçada. Angels.

PUBLICIDAD GRATUITA