Buscar este blog

miércoles, 6 de marzo de 2013

QUE SE DESNUDE OTRA ...LA FILOSOFIA DEL VÒMIT





                            https://www.facebook.com/pages/The-Mamzelles/125747550830524

El  grup The Manzelles  neix tal com diuen del nom de Georges Moustaki   i presenta  la filosofia del vòmit . Diuen que el públic ha de vomitar tot el que sent, pensa, creu en els seus concerts. El primer que subscriuen és que han nascut amb el tofu, el doraimon , bola de drac, i que la vida la paradoxa sempre hi és present.....

Inicio un nou tema a les classes de filosofia  que podria portar per títol el mateix del disc "Que se desnude otra" o " escultura de si misma" serà amb la idea de provocar des de l'espai del que anomenem ética  a diferència de la moral algunes reflexions sobre el tema. 
"Regreso al paraiso" és una pel·lícula  de J. Ruben que vaig descobrir-la fa uns anys gràcies a un company d'antropologia que haviem treballat junts. La pel·lícula presenta un dilema étic important : Què faries si el teu amic condemnat a mort per ser considerat un traficant de drogues en un país asiàtic pogués commutar la seva pena de mort  a canvi que tu et lliuresis a les autoritats per cumplir amb 6 anys de presó ? salvaries la seva vida ? I si no només fossis unicament tu i un altre amic t'acompanyes perquè els anys disminuisin considerablement ?  





El dilema semblant al dilema del presoner obre molts interrogants per això presentem un guió de treball per veure com es respon a classe ... que el  podem trobar en el moodle del centre.(obert per totes les visitants).


Una vegada hagim vist aquesta introducció al tema  intentarem diferenciar entre el concepte d'ética i el de moral;  doncs en els llibres aquesta diferència sembla que només es resolt etimológicament. Pretenem entrar en la idea de Foucault i la vinculació que ell fa amb els grecs  que podem trobar en el llibre Estética,Ética y Hermeneutica obres essencials volum III publicada per Paidos Básica que tinc gràcies a un amic cubà que me la va proporcionar fa uns anys.  Avui en dia aquesta diferència obre un debat institucional i públic entre la normativització social en molts àmbits i la defensa de la privacitat en diferència a la intimitat com diria J.L Pardo relacionada amb la vida.  Diferència que ens permetrà analitzar alguns dels contes que hem fet llegir a classe de Monzó "Mil cretins"  i  Pàmies " La bicicleta estàtica" per considerar que el primer es situa en la idea d'ética que volem defensar i el segon en la idea de moral. 
La referència també d'altres autors com Michel Onfray i Pierre Hadot segurament poden recolçar les nostres tesis. 
També deixem per un altre post la proposta pel Batxillerat artístic que sembla que serà aquest curs la darrera oportunitat de tenir una modalitat com aquesta en el meu cas que hem iniciat amb la pel·lícula  DE JOE SOL,








Em parles dels grecs
i de l'imperi romà
entre mites, ètica i moral
m'encanta el coll alt
de tots els teus jerseis
i les canes, m'encanta el teu cabell



I diria, senyor professor
ensenyi'm a comptar petons
i diria, senyor professor
que he mullat les calcetes de cotó

Somiant d'amagat
t'imagino lligat
entre mites, ètica i moral
t'imagino als meus peus
llepant-me amb desig
a quatre grapes tu vas fent camí

I diria, senyor professor
ensenyi'm a comptar petons
i diria, senyor professor
que he mullat les calcetes de cotó

Èsquil vivia a la segona democràcia
per això va crear aquest tipus de tragèdia
"posa't a la seva pell
que no se te suba a la cabeza"
i per això va fer de la guerra un mite

I diria, senyor professor
ensenyi'm a comptar petons
i diria, senyor professor
que he mullat les calcetes de cotó

The Mamzelles 






No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA