Buscar este blog

miércoles, 8 de diciembre de 2010

LA CARRETERA : ON THE ROAD.


No era la primera vegada ni tampoc la darrera que reflexionava sobre el discurs que Cormar McCarthy feia en la seva novel·la La carretera. La novel·la va ser premi puliltzer 2007. Jo la vaig llegir en català en una traducció de Rosa Borrás i em va impresionar aleshores. Hi ha un doble discurs en off i en temps real que avança cap al final.


Tan se val.Quan et mors, és com si tothom es moris.Suposo que Déu sí que ho sabria . ¿Oi? No hi ha Déu i nosaltres som els seus profetes. ...fragment pàg 141. edicions 62.
L'element nihilista present dins una atmosfera apocal·lìptica al llarg de tot el recorregut on pare i fill intenten sobreviure a una hipotètica situació on les conseqüències del canvi climàtic han provocat un caos. L'espècie sembla avançar entre el dilema sempre permanent entre els bons i els dolents. El nen insisteix en aquesta identificació obsesiva al llarg de tot el camí. La metàfora del camí  i els caminants que marxen a la recerca del seu paradís personal els porta al llarg de tota la travesa a sortir a l'aventura o desventura. El to monocromàtic -marró- genera una mena de sensació de tempesta de sorra constant.... La desolació dels passatges on la vegetació escasa i la gran quantitat d'arbrada semblen voler  ofegar a l'espectador i sotmetre'l a una mena de buit existencial atrapa sense voler.
Tot cremat i pler de cendres com si fos un excel·lent retrat del passatge relatat per Nietzsche en "Axí parlà Zaratustra" quan el profeta tot caminant arriba a un paratge indescriptible on no hi reina ni un pulsim de vegetació ni cap bèstia. " El més lleig dels homes".....




La pel·lícula es troba en català i el fort protagonisme de Viggo Mortensen fa que el seu temps sigui curt...La relació pare-fill ofereix elements per reflexionar sobre la vida, la mort, i l'èser humà.. La dignitat humana ha portat a la barbàrie com el canibalisme i la antropofagia ofereixen una bona dieta a aquells que viuen en la desesperació. Existeix esperança quan es viu en la deseperança ? Voldria estar mort però ara no vull morir et tinc a tu... diu el pare al fill.



No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA