Buscar este blog

viernes, 19 de febrero de 2010

SESSIÓ D'ASSESSORAMENT PEDAGÒGIC : LA TÈCNICA DEL REPLANTEIG



La sessió s'inicia a les 5 hores. Només assisteix el professorat voluntari. Hi ha 4 actors i actrius que representen una situació normal a classe. Cada actor o actriu fa un paper diferent i modelen quatre arquetips de professorat. La classe que es repeteix representa una situació possible. Els nois abans que arribi la professora o el professor decideixen impedir que es pugui treballar. L'estrategia que representen obliga a l'actuació del professorat per poder continuar i treballar en condicions. Un noi o noia " que segueix" , uns nois que es distreuen i tenen una falta de motivació important. 
Models de professorat . Professor de mates que deixa de forma molt clara que " qui la fa la paga" i per això amb prepotència obliga a que a la primera distracció i intent de molestar l'alumnat sortí de la classe expulsat. No deixa cap opció. Cal dir que no esborra la pissarra ni fa cap intent d'apropament amb el grup de nois i noies. 
Professor de ciències experimentals que fa veure que no té problemes. No expulsa a ningú. Però tampoc veu res de res. Diu d'entrada que qui no vulgui atendre res de res , o no estigui interessat que marxi al final. Origina doncs que els conflictes coexisteixin amb la resta i no actua en cap moment. 
Professora de català. La seva preocupació és amb l'alumnat desmotivat. Però la situació la desborda i no sap com resoldre el problema. Per ella els nois amb dificultats realment necessiten més atenció però no sap com resoldre amb la resta que no en necessiten i volen aprendre. 
Professora de ciències socials. No controla la classe i només resolt el problema marxant de classe i va a buscar el cap d'estudis. Per ella la disciplina no és un problema seu. 

Posteriorment es reuneixen els quatre per parlar del grup tan disruptiu. Ningú manifesta que tingui realment problemes. Únicament la professora de català intenta que l'escoltin i diu que s'hauria de buscar ajudar els nois amb més dificultats, però la resta parla durant la reunió de la seva vida, de l'esport que fan el cap de setmana i desvien l'atenció. Ningú vol reconèixer la seva situació. La professora de català verbalitza que fa meditació zen per intentar relaxar-se, la resta l'escolta amb certa idea de " pobreta" té problemes.

Anàlisi de l'obra de teatre. Posteriorment els grups ens reunim per valorar cada grup un personatge dels quatre presentats. A nosaltres ens ha tocat la profe de català. 
Què li passa? Doncs que vol fer classe, però no pot. Com resoldre el problema del control de l'aula ?  Ho pensem i esperem la visita de l'actriu. 

Mira potser si quan es produeix el primer problema .................  Quin és el problema de cada professor i professora realment ?  

No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA