Buscar este blog

sábado, 25 de abril de 2009

CLAROBSCUR DE LA FILOSOFIA : ACTE DE REIVINDICACIÓ

Què li passa a la filosofia ? Resulta perillosa la filosofia ? Incita a pensar ? Provoca al poder ?
Genera passió i rauxa? Origina diàleg ? Ocasiona debats ?
Les dades que l'estadística ens ofereix són aquestes : aproximadament queden 50 alumnes matriculats a filosofia a la UAB , 1000 alumnes matriculats a filosofia UB. Actualment hi hauria d'haver un professor o professora de filosofia per centre no garantit en molts casos.
Vuit (8) places de filosofia convocades per les noves oposicions per professorat de secundària.
Una presència en hores de filosofia de 1 hora d'ètica a 4rt d'Eso, 2 hores a 1r Batxillerat , 3 hores a 2n Batxillerat garantides. La resta de 1 hora d'Educació per a la ciutadania no és específicament de la matèria de filosofia i la matèria de psicologia i sociologia és de modalitat amb 4 hores sempre hi ha una voluntat dels equips directius que vulguin tirar endavant.
Un ministre d'educació espanyol que és doctor en filosofia amb una tesi sobre Hegel. Una presència de la matèria de la filosofia que s'inclou dins altres carreres com humanitats de la UOC, UB,UAB,UR,....Un debat social sobre qüestions ètiques cada vegada més presents i qüestions socials i polítiques... Però d'altra banda cada vegada més el coneixement és fragmenta, s'especialitza, ....... i la falta de visions globals i de sentit unificador semblen restar amagades i ocultes. En els nombrosos seminaris, conferències, xerrades els experts sentencien i ofereixen molts cops visions parcials sobre la realitat. La comunitat econòmica europea sembla que massa sovint ha "filtrat" noticies, informacions dels mitjans de comunicació tal com s'explica en el darrer número de Le monde diplomatic, en un món cada vegade més pler d'informacions i comunicacions. Per què passa tot això ? Per què sembla que la filosofia cal salvar-la ? Per què ?
La manifestació d'avui a Girona sembla confirmar moltes coses com aquestes ... el debat s'ocupa de disoldre els manifestants i un cantautor espontani amb uns desacords molt poc afortunats dona punt i final a l'acte ...

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Moltes vegades em sembla que ni tan sols aquells que ens dediquem a la filosofia sabem quin és el nostre paper en tot aquest embolic social en el que ens trobem, l'espurna que ens va portar a endinsar-nos en ella ha anat desapareixent a base de cops de mesures administratives que al cap i a la fi el que porten és la sensació d'inutilitat i, en conseqüència, a la desidia.
I mentre nosaltres continuem inmersos en ella, dolorits i dormits, continuen els cops administratius...alguns els tenim ben presents.

Xabi dijo...

ara per ara veig clar que potser hauríem de juntar esforços en la mateixa línia. La divisió dins del nostre col·lectiu és molt evident : hi ha academicisme, hi ha dinamisme polític i social, hi ha progresisme activista, etc.. però parlant amb inspectors de filosofia, ADHOc, etc veig que la gran divergència entre nosaltres facilita que altres companys utilitzin els seus espais.NO comparteixo en absolut aquesta idea de reivindicar exclussivament les hores de filosofia a batxillerat perquè altres matèries com clàssiques han conseguit molt més amb aquesta reivindació de les optatives a l'ESO en favor de les hores de modalitat de batxillerat. Si fem filosofia la fem per tothom i a tot arreu , les concepcions exclussivistes no ens ajuden ni afavoreixen. La majoria de companys i companyes es troben sols a instituts , sense poder compartir experiències, coneixements, didàctiques, etc . Les preocupacions venen per salvar la pell com es pugui..L'administració té clar que la nostra matèria ha de desapareixer a la fi , les dues hores de primer son les dues hores de català i castellà que falten. Temps al temps , el nostre col·lectiu es troba disgregat, diversificat i desanimat com tu expreses ... segurament aquest desconsol de la filosofia que tots trobem en la nostra disciplina ... potser hem d'unir esforços per consolar els darrers càntics del "requiem aeternam pacis filosofia"
gràcies pel teu comentari

PUBLICIDAD GRATUITA